De afgelopen dagen hebben wij veel reacties gekregen over het Kippen Project. Er werden ook talrijke vragen gesteld, waarvan de belangrijkste in dit bericht beantwoord zullen worden.
1. Hebben jullie de warmtekasten zelf aangeschaft?
Nee, dat hebben we niet! We hebben ze zelf ontworpen en op Farmers’ Court in eigen beheer laten maken zoals op de foto hierboven is te zien.
2. Zijn de betrokken gezinnen doordrongen van het nut van die kippen?
De gezinnen zijn zorgvuldig geselecteerd en zijn zich bewust van het feit, dat ze er zelf veel nut van kunnen hebben. Als de kuikens kippen zijn geworden, gaan ze eieren leggen. Die kunnen voor eigen gebruik opgegeten worden, maar ook voor een deel verkocht worden. Dat levert dan weer geld op, dat voor allerlei doeleinden gebruikt kan worden. Als de kippen zich gaan vermenigvuldigen, kunnen ze ook kippenvlees opleveren voor de gezinnen. Kippen kunnen verkocht worden en de opbrengst kan gebruikt worden voor b.v. schoolgeld. Er zijn ook mensen, die hopen, dat het zo goed zal gaan, dat ze op een gegeven moment kippen kunnen verkopen om daar 1 of meer geiten voor de kopen, die vervolgens weer melk kunnen geven.
3. Wat gebeurt er als na de 2 maanden het kippenvoer op is en de gezinnen geen geld hebben om voer te kopen?
De kuikens blijven een maand lang op Farmers’ Court en zullen daar de best mogelijke verzorging krijgen om aan te sterken. Daarna gaan ze naar de 22 arme gezinnen, die voor een periode van 2 maanden kippenvoer krijgen. Als dat op is, verwachten wij, dat ze groot en sterk genoeg zullen zijn om zelf hun eten op te zoeken. Het zijn namelijk scharrelkippen en er is voldoende natuurlijk eten voor hen te vinden. Uiteraard zullen wij dit proces nauwlettend laten volgen.
4. Is er een verschil tussen de lokale kippen in Mpeketoni en de kuikens, die jullie verdelen?
Er zijn grote verschillen. Lokale kippen leggen ongeveer 160 eieren per jaar. We hopen, dat de kuikens, die wij gekocht hebben, ongeveer 290 eieren per jaar zullen gaan leggen als kip. De verwachting is, dat ze ook zwaarder kunnen worden: ongeveer 3,5 kilo tegen lokale kippen 2,5 kilo. We verwachten dat het leggen van eieren begint na ongeveer 6 -7 maanden. Dat houdt dan in, dat de eerste kuikens na ongeveer 9 maanden uit het ei kunnen kruipen.
5. Moeten de betrokken gezinnen een financiële bijdrage doen?
Ja, ze moeten als aanbetaling een bedrag van 2.000 Keniaanse Shillingen geven als onderpand (ongeveer 17 euro). Wij schatten de totale kosten per groep van 50 kuikens op ongeveer 100 euro inclusief aanschaf, transport, voedsel enz. De warmtekasten zijn daar niet bij inbegrepen. De schatting is, dat we per kuiken > kip ongeveer KSh. 240 ( € 2) betalen.
Als een gezin de eigen bijdrage niet kan betalen, mogen 1 of meerdere gezinsleden op Farmers’ Court of Tamani komen werken tot ze dat bedrag verdiend hebben. We willen dus verantwoordelijkheidsgevoel een rol laten spelen. De gezinnen besparen ten slotte een flink bedrag: ongeveer 83 euro.
6. Hoe voorkom je, dat er niet alleen hennen naar een gezin gaan.
Wij hebben de kuikens gekocht bij een professioneel bedrijf in Thika op ongeveer 750 km. van Mpeketoni. De bestelling bestond uit 75% hennetjes en 25% haantjes.
De naam van het bedrijf is “ADWEEK CHICKS”. Daar kunnen ze aan de vleugeltjes inschatten of om een mannelijk of vrouwelijk kuiken gaat. U kunt meer over dit bedrijf te weten komen op de site https://www.adweekchicks.co.ke/ .
Met vriendelijke groet,
Wim en Ann van den Burg
4 - 11 - 2022 / Lees verder